Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz Czerwony WINIARY to świąteczny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Tradycyjnie podawany jest z uszkami, ale w tym roku mamy nieco inną propozycję. Pieczone pierogi z kapustą i ziemniakami to idealny dodatek, którym możecie zaskoczyć gości przy wigilijnym stole. Kto wie, może to propozycja, która na stałe wejdzie do świątecznego repertuaru?
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, olejem i gorącą wodą. Zagnieć jednolite ciasto i odstaw na 10 min, pod przykryciem, aby odpoczęło.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę a kapustę odciśnij i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż, aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj czosnek oraz ziemniaki i smaż razem ok. 3 min. Dodaj kapustę oraz majeranek i smaż, aż ta się lekko zarumieni. Całość na końcu dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, z którego wycinaj okrągłe placki. Na każdy placek nałóż łyżeczkę farszu, a następnie dokładnie zlep. Pierogi przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 25-30 min, aż pierogi będą zarumienione. Podawaj z Barszczem Czerwonym WINIARY.